SCOREwater & Meet Je Stad gaan bodemvocht meten in Amersfoort
2020-07-14 10:56:00
Op 21 juli stond SCOREwater op het programma tijdens de maandelijkse ‘Meet je Stad’ avond bij inwonerscollectief De WAR. Binnen ‘Meet je stad’ zijn inwoners in 2015 begonnen met het doen van metingen in en rondom Amersfoort. Momenteel worden temperatuur en luchtvochtigheid gemeten; ook luchtkwaliteit wordt hier binnenkort aan toegevoegd. Inwoners bouwen de sensoren zelf en bespreken de uitkomsten van het meten tijdens de ‘Meet Je Stad’ avonden. Zo wordt een steeds beter beeld van de leefomgeving verkregen. Deze manier van onderzoek doen wordt ook wel ‘burgerwetenschap’ genoemd.
De relatie met SCOREwater
Klimaatverandering zorgt voor extremere weersomstandigheden en dat kan in steden leiden tot hittestress, watertekort en/of overstromingen. Om daar in de toekomst goed mee om te gaan zullen steden verduurzaamd moeten worden. Een manier om dit te doen is door in de openbare ruimte anders om te gaan met water. Het EU-project SCOREwater onderzoekt manieren om dit zo goed mogelijk te doen. Als enige stad in Nederland doet de gemeente Amersfoort mee aan dit project; samen met inwoners metingen doen is een belangrijk onderdeel van de Amersfoortse casus. Naast Amersfoort doen ook Barcelona en Göteborg mee.
Bodemvocht meten
Samen met inwoners van De WAR wil de gemeente Amersfoort de huidige citizen science metingen uitbreiden met metingen naar bodemvocht en gevoelstemperatuur. In tijden van droogte, afgewisseld met hevige regenval zien we dat de stadsnatuur te lijden heeft. Ook het rioolstelsel kan hierdoor overbelast raken. Met sensoren zal er op verschillende plekken gemeten worden. Hiermee worden de relatie tussen bodemvocht, hitte en groen en de sponswerking van de bodem bij hoosbuien onderzocht. De data uit de sensoren wordt gepubliceerd op het Meet je Stad platform, waardoor deze voor iedereen toegankelijk is. Daarnaast wordt ook data uit andere sensoren van de gemeente als open data gepubliceerd op het SCOREwater dataplatform, waardoor er een completer beeld ontstaat.
Waardevolle samenwerking
Voor alle betrokkenen bij ‘Meet Je Stad’ wordt samenwerken rondom deze belangrijke thema’s als zeer waardevol beschouwd. Het lijkt tot wederzijds begrip en stimuleert het laagdrempelig delen van kennis. Bovendien ontstaan waardevolle kruisverbanden: zo kunnen duurdere sensoren helpen om goedkopere zelfgebouwde sensoren te kalibreren, wat de datakwaliteit van deze laatste sensoren ten goede komt. Deze goedkopere sensoren bieden dan weer kans om op meer plekken te meten, waardoor een nauwkeurige beeld ontstaat van wat er speelt in de leefomgeving. Slechts een voorbeeldje van hoe de samenwerking voor alle partijen meerwaarde biedt.
Enthousiast geworden, en wil je bij een van de Meet je Stad avonden aanwezig zijn? kijk dan op https://meetjestad.net/nl/Agenda.
__________
Een volledig overzicht van het eerste jaar van het SCOREwater project is hiet te vinden (PDF): https://bit.ly/SCOREwater1year
Meer informatie over Meet je Stad is hier te vinden: https://www.meetjestad.net/
__________